15. trijenale zagorskog suvenira

Kultura Kumrovec Turizam Zanimljivosti

Bili smo pogledati izložbu suvenira v Muzeju Staro selo Kumrovec… budite z nami lučite nas…

Trijenale zagorksog suvenira organizira Muzej seljačkih buna od 1978. godine kao izložbenu manifestaciju na kojoj svoje suvenire predstavljaju obrtnici, umjetnici, amateri i škole iz Hrvatskog zagorja, ali i ostalih krajeva Hrvatske. Tema 15. trijenala su suveniri nadahnuti igračkama. Na natječaj se prijavilo 26 sudionika s jednim ili više suvenira koji simboliziraju autentičnost i tradiciju, ali i inovativnost i suvremenu interpretaciju nematerijalne baštine.

Prema odluci stručnog povjerenstva prvu su nagradu dobili Ivana Šustić i Lovro Fijan iz Marije Bistrice koji su se istaknuli 3D magnetima od drveta inspiriranim tradicionalnim dječjim igračkama te minijaturnim prikazom izrade drvenih igračaka.

Druga nagrada dodijeljena je Učeničkoj zadruzi Osnovne škole Matije Gupca u Gornjoj Stubici koja se predstavila radovima različitih sekcija Zadruge. Sapuni, torbice i fertuni za lutke, magneti, rad su najmlađih ruku. Treću nagradu dobila je Keramika Nova iz Ozlja za originalno rješenje igre „Čovječe ne ljuti se“ u keramici, inspirano sa zagorskim puranom kao glavnim pijunom u igri.

Odgovori