28. smotra folklora KZŽ

Kultura Udruge Zabava

u Sportskoj dvorani Osnovne škole Side Košutić Radoboj, održana je 28. smotra folklora Krapinsko-zagorske županije. Na smotri je nastupilo 5 kulturno-umjetničkih društava s ukupno 146 izvođača, koji su izveli 5 koreografija, odnosno folklornih izvedbi. Tako su se u Radoboju predstavili: Kulturno-umjetničko društvo „Ljudevit Gaj” Mače, Kulturno-umjetničko društvo „Laz” iz Marije Bistrice, Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Križ začretje”, Kulturno-umjetničko društvo „Pregrada” i Kulturno-umjetničko društvo „Zlatko Baloković” Krapinske Toplice. Koreografije su bile praćene glazbenom podlogom, tamburaškim sastavima koji njeguju etno – folklornu djelatnost.


Prema Statutu Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga Krapinsko – zagorske županije biraju se najbolje koreografije. Poznati etnolog, stručnjak za folklor, Stjepan Perko, u prosudbenom je postupku izabrao pobjednike. Za najuspješniju izvedbu zagorskog folklora nagrađeno je Kulturno-umjetničko društvo „Zlatko Baloković” Krapinske Toplice, a za najuspješniju izvedbu koreografije koja obrađuje hrvatsku folklornu građu – izvan Zagorja, nagrada je pripala Kulturno-umjetničkom društvu „Ljudevit Gaj” Mače.


Cilj je održavanja smotra foklora očuvanje etno tradicije i baštine, održavanje kulturno-umjetničkog nasljeđa, njegovanje kulturnog identiteta te promocija vrijednosti i ljepota Hrvatskog zagorja i Krapinsko-zagorske županije. – stoji u priopćenju iz općine Radoboj