Svjetski dan kretanja

Sport Zabok Zanimljivosti

Povodom Svjetskog dana kretanja, i službeno je otvoreno vježbalište na otvorenom u zabočkom urbanom parku re – GARDEN. Postavljanje sprava zajednički je projekt Grada Zaboka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sudionici događanja Svjetski dan kretanja obilježili su upravo hodanjem i to od ZIVTOVOG trga do re- GARDENA, a predvodio ih je profesor kineziologije Mislav Crnković

Zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek, rekla je kako je Grad Zabok s Pučkom otvorenim učilištem i Regeneracijom prije četiri godine krenuo s idejom uređenja zapuštenog zemljišta iz kojeg je nastao re- GARDEN. – Zajednički je smo krenuli u taj projekt, a prošle godine za manifestaciju Zlatna jesen zabočka sam je urbani vrt i otvoren. Godine 2017. pokrenuta je inicijativa HZJZ -a uz projekt Živimo zdravo u sklopu čega je pokrenuta hodačka staza koja počinje na ZIVOTOV trgu, ide kroz Lug Zabočki, re- GAREDEN i kroz šetnicu uz rijeku Krapinicu – objasnila je Đurek dodajući kako su sprave u re – GARDEN stigle prije mjesec dana, a od tada ih građani rado koriste.

Dr. Marina Stanković Gjuretek iz HZJZ rekla je kako se projekt ‘Živjeti zdravo’ odvija u čitavoj 2017. godine su se njegove aktivnosti intenzivirale. Projekt je to koji obuhvaća sve dobne skupine i brojne aspekte prevencije i očuvanja zdravlja. Ovo danas vezano je uz naglašavanje važnosti kretanja i prevenciju nezaraznih kroničnih bolesti koji su vodeći uzrok smrtnosti – rekla je dr. Stanković Gjuretek. Dodala je kako je cilj promijeniti navike koje imamo i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Sprave je isprobao i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je istaknuo kako mu je drago da sve više mladih, školaraca, ali i onih starije životne dobi koriste re -GARDEN. -Ovo mjesto je izazivalo dosta prijepora kod onih koji su uvijek protiv nečega, no drago mi je da je sada konačno jasno da je ovo bio pun pogodak i da služi našim građanima – naglasio je Hanžek uz riječi da se na sprave dosta dugo čekalo, no sada su konačno tu.

A jedna od aktivnosti projekta ‘Živjeti zdravo’ je i Hodanjem do zdravlja, aktivnost koja se provodi svake subote diljem Hrvatske, pa i u Zaboku gdje je vodi prof. Mislav Crnković. – Malo se zagrijemo prije polaska, pa hodamo i istegnemo se. Hodamo otprilike sat vremena, a ruta je prilagođena svim dobnim skupinama. Isto tako prilagođena je i invalidima i majci s djecom pa i ovim putem pozivam sve da nam se priključe svake subote u 10 sati na ZIVTOVOM trgu – istaknuo je Crnković.

Odgovori