Uspjesi Srednje škole Krapina

Krapina Zanimljivosti

Bili smo u posjeti Srednjoj školi Krapina koja je postigla sjajne rezultate na natjecanju strukovnih škola.

Izvrstan uspjeh učenika Srednje škole Krapina na natjecanju WorldSkills Srednja škola Krapina jedna je od uspješnijih škola na državnom natjecanju strukovnih škola Worldskills Croatia održanog u Zagrebu od 11. do 13. svibnja. Imala je sudionike u 7 različitih disciplina, te su osvojena dva prva, jedno treće, četvrto, peto i osmo mjesto.

U području Administracija IT sustava natjecao se Antonio Hohnjec, tehničar za računalstvo i osvojio prvo mjesto. Trebao je osmisliti i konfigurirati mrežu za tvrtku, detektirati i otkloniti probleme i dokumentirati rješenja. Mentor učeniku bio je Mladen Ptičar.

U disciplini Izrada programskih rješenja natjecao se Antonio Macan, tehničar za računalstvo. Bazu podataka izradio je koristeći SQL, a windows aplikaciju za primjenu u poslovanju u jeziku C#.Posljednjeg dana izradio je i mobilnu aplikaciju koristeći Xamarin. Učenik je osvojio prvo mjesto, a mentor mu je bio Stjepan Šalković.

CNC i CAD/CAM tehnologijama bavio se Alen Šćuric, tehničar za mehatroniku i osvojio treće mjesto. Njegov zadatak bio je osmisliti CNC program i koristeći glodalicu izraditi zadani predmet. Mentor učeniku bio je Mladen Hršak.

U Robotici su sudjelovali Patrik Živić i Tomislav Martinez, tehničari za računalstvo. Prije natjecanja složili su svojeg robota. Na natjecanju su počeli sa dizajniranjem 3D modela, a onda ga i ispisali na 3D pisaču. Slijedilo je programiranje robota koji je trebao proći kroz određeni poligon, odraditi zadatke prenošenja tereta i vratiti se na početo mjesto. Mentor učenicima bio je Dario Šimag, a osvojili su četvrto mjesto.

Komercijalnim poslovima bavila se je Antonija Golub. Njezin zadatak bio je uvođenje novog proizvoda, formirati mu cijenu, izraditi promidžbene materijale, zaključiti prodaju, te izdati račun i otpremnicu. Mentorica učenici bila je Melita Hrastinski Kliček, a osvojila je peto mjesto.

U frizerstvu se natjecala Lorena Biruški. Bojala je kosu, radila hladnu trajnu ondulaciju, dnevnu i vjenčanu frizuru te šišanje na ženskom modelu . Na muškom modelu radila je parcijalno bojanje, i šišanje na temu ulične mode. Za natjecanje ju je pripremala mentorica Jelena Tucelj. Učenica je osvojila osmo mjesto.

Međusektorska smotra provedena je online. Na njoj su Filip Podhraški, Patrik Živić i Tomislav Martinez predstavili Arduino klavir na kojem možete svirati, spremiti odsvirano na mrežu i reproducirati. Mentor učenicima bio je Dario Šimag.

Natjecanje je provedeno prema epidemiološkim mjerama na Zagrebačkom velesajmu. Svi natjecatelji i mentori bili su testirani na Covid-19. Natjecanju ovaj put nisu mogli prisustvovati posjetitelji. Cilj natjecanja je promocija strukovnih zanimanja. U natjecanje se uključuju i gospodarski subjekti koji su povezani s određenim disciplinama jer koriste tehnologije i usluge, odnosno zapošljavaju učenike pojedinih zanimanja.

Odgovori