Dvije obljetnice – Otvaranje škola – Zatvara se infektološki odjel

Kumrovec KZŽ Politika Zabok

Denes su dvije važne obljetnice za hrvatski narod, oslobađanje Zagreba od fašizma i sahrana Josipa Broza Tita. Čuli smo i komentar KZŽ na otpiranje škola v pondijeljek a na presici Stožera CZ KZŽ su povedali da se zapira infektološki odjel v bolnici na Bračaku… budite z nami lučite nas…

– IZ ŽUPANIJE: Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava SOFIJA, počela je s provođenjem nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“.
Početak kampanje obilježen je organiziranjem radionice pod nazivom, “Socijalna izolacija – socijalna zamka za žrtve obiteljskog nasilja”, koja je održana 06. svibnja ove godine, i to putem on-line putem Zoom aplikacije, zbog još uvijek prisutnih mjera socijalne distance.

– ZABOK: Dječji vrtić Zipkica ponovno počinje s radom 11. svibnja 2020. godine. Dječji vrtić Zipkica dužan se pridržavati Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te drugih mjera i odluka nadležnih tijela vezano uz sprečavanje i suzbijanje epidemije bolesti. Roditelji djece s prebivalištem na području Grada Zaboka koji neće djecu dovoditi u vrtić odnosno koji neće koristiti usluge Dječjeg vrtića Zipkica oslobađaju se obveze plaćanja učešća u financiranju cijene vrtića do kraja mjeseca svibnja 2020. godine.

– ZAPREŠIĆ: U skladu s trećom fazom mjera o ponovnom pokretanju aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja kreće 11. svibnja, s radom će započeti i ugostiteljski objekti.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je mjere i preporuke o načinu funkcioniranja i rada kafića i restorana, no kako bi svojim ugostiteljima olakšao prilagodbu novoj situaciji i uvjetima, Grad Zaprešić dozvolit će im proširenje otvorenih ljetnih terasa na javnim površinama, bez plaćanja zakupnine.
Zahtjev za proširenjem terase na javnu površinu podnosi se Upravnom odjelu za graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove slanjem elektroničke pošte na adresu mborovec@zapresic.hr, a više informacija moguće je dobiti i telefonom na broj 3717-540.

– KRAPINA: Danas, na godišnjicu smrti, prisjetit ćemo se još jednog značajnog Krapinčana, slikara  Ernesta Tomaševića, predstavnika hrvatske moderne čija izložba je u Galeriji održana 1995. godine.
Posjedovanje znatnog broja njegovih djela najveći je ponos Galerije grada Krapine.
Ernest Tomašević  je rođen u Krapini 12. siječnja 1897. godine. Nakon završene graditeljske škole, 1918. upisao je u Zagrebu Višu školu za umjetnost i umjetnički obrt. Diplomirao je 1921. kod profesora Ljube Babića, te krajem iste godine otišao na usavršavanje u Berlin, najznačajniji europski centar primijenjene umjetnosti, odnosno dizajna. Godine 1923, po povratku u Zagreb otvorio je s Otonom Postružnikom privatnu slikarsku školu, koja je djelovala do 1930. godine. S Postružnikom je dijelio slične poglede na modernu umjetnost.
Pedagoški rad posebno je značajna dionica njegove aktivnosti. Ovjenčan je nagradom “Vladimir Nazor” za životno djelo. Umro je u Zagrebu 8. svibnja 1980. godine.

– ZLATAR: Kako bi Grad Zlatar dodatno pomogao roditeljima u ovim nepovoljnim vremenima te izrazio socijalnu osjetljivost i važnost brige za naše najmlađe,  obavještavaju se roditelji čija djeca polaze program predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću i jaslicama „Uzdanica“ kako će Grad Zlatar financirati troškove čuvanja mjesta u vrtiću za djecu koja nakon 11. svibnja 2020. godine neće pohađati vrtić.

– KUMROVEC: Od 11.5.2020. kreće javni prijevoz na liniji 200 ZAPREŠIĆ – PUŠĆA – DUBRAVICA – KLANJEC – KUMROVEC smanjenom opsegu, tj. približno voznom redu subotom u prethodnim mjesecima prije COVID-19 epidemije.
8.5.2020. je održan sastanak između prijevoznika i jedinica lokalne samouprave (uključujući i Zagrebačku županiju) te je postignut dogovor o pomoći u javnom prijevozu. Javni prijevoz je posebno ugrožen krizom COVID-19 te je bilo potrebno da zajedno donesemo ključne odluke, te da bi od ponedjeljka (11.5.2020.) autobusi mogli krenuti.
U sklopu ovih razgovora dogovorene su nove (niže) cijene za putnike, tj. na snazi je novi cjenik s popustima koji bi omogućili jeftinije putovanje s obzirom da i građani osjećaju posljedice krize COVID-19.
Dana 11.5.2020. (ponedjeljak) i 12.5.2020. (utorak) je prijevoz besplatan za sve putnike, tako da u tom periodu radnici mogu izraditi mjesečne pokaze, koje će ovaj mjesec moći dobiti s dodatnih 30% popusta u odnosu na već snižene cijene.

Odgovori