Kumrovec i korona virus – Javni prijevoz i vrtić u Zaprešiću- Stožer CZ

Kumrovec KZŽ Zaprešić

V Kumrovcu smo bili pogledati kak su oni riješili situaciju oko ove korona krize, isto tak smo čuli kaj se v Zaprešiću dela oko povezivanja z Zagrebom a na krjau smo čuli i izvješće stožera CZ KZŽ o stanju v županiji… budite z nami lučite nas…

Župani sjeverozapadne Hrvatske održali u četvrtak, 07. svibnja 2020. godine u Varaždinu konferenciju za medije na temu povratka učenika u školske klupe, koji je predviđen za 11. svibnja.

U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak neće poslati od čak 96,2 do 99,3 posto roditelja po županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika. Zbog toga od Vlade i resornog ministarstva tražimo da povuku odluku o početku nastave za učenike nižih razreda 11. svibnja te da ova školska godina za sve učenike završi on-line, zatražila su četvorica župana, Radimir Čačić, Damir Bajs, Matija Posavec i Željko Kolar danas, 7. svibnja, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Županijskoj palači u Varaždinu.


“Anketa je pokazala da u Varaždinskoj županiji od gotovo 5.000 roditelja učenika nižih razreda njih čak 99 posto svoju djecu u ponedjeljak neće poslati na nastavu. U 33 županijske škole doći će 1,16 posto učenika. Tvrdnja Ministarstva znanosti i obrazovanja da se organiziranjem nastave pomaže gospodarstvu je neozbiljna i neodgovorna, a roditelji su stavljeni u tešku poziciju da sami moraju donositi odluku, čime se stvara nesigurnost. Dodatni nered stvara se dizanjem cijelog osnovnoškolskog sustava zbog 1 posto učenika. Odluka o tome da će nastava početi, a da će roditelji odlučivati je na razini farse. Ponovno svjedočimo potpunom nesnalaženju Vlade, a moj dojam je da bi ministrica Divjak radila sve, samo ne svoj posao. Kad sam prvi puta čuo informaciju o početku nastave, javno sam rekao da mislim da se ministrica samo šali. I dalje mislimo da se ministrica samo šali, a od Vlade očekujemo da to prekine te da nesigurnost i nered u sustavu obrazovanja raščisti svojoj odlukom. Ova školska godina u cijelom osnovnom i srednjem školstvu treba završiti nastavom na daljinu”, rekao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, koji je istaknuo da je istog stava i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji im se danas nije mogao pridružiti.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar naglasio je kako može shvatiti da je ta mjera rađena u dobroj vjeri, međutim odaziv roditelja, stav nastavnika unutar osnovnih škola je da treba poništiti tu odluku. „U KZŽ od 33 škole, od kojih je 30 osnivač Županija, a dvije Grad Krapina i jedna Općina Stubičke Toplice, na 4.705 učenika bi 26 učenika trebalo ići u školu, što je 0,55 posto. Hoćemo li stvarno organizirati nastavu za nekoliko učenika, dignuti nastavnika, tetu kuharicu, čistačicu, organizirati prijevoz za to dijete? Koliko ćemo potrošiti resursa da bi osigurali nastavu od 2,5 sata za nekoliko učenica i učenika? Online nastava postignula je bolje rezultate od očekivanog, djeca i roditelji su se privikli, a s obzirom na koronavirus ne znamo kada se može ponovo aktivirati, a epidemiološka situacija pogoršati. S obzirom da ne postoje nikakve garancije, s obzirom na takav odaziv roditelja i na stav struke, najmanje što Ministarstvo može napraviti i najmanje što mi očekujemo je da nakon ovakvog odaziva Vlada i Ministarstvo povuku ovakvu odluku. Sve ostalo bi bilo silovanje sustavakoje nikome ne bi donijelo ništa dobro, pogotovo ne djeci. Ako će se inzistirati na tome da se provode odluke koje su loše, mi ćemo kao osnivači napraviti apsolutno sve iz sigurnosnih i drugih uvjeta da se djeca u školama osjećaju ugodno i da se nastava pruži koliko je to moguće“, rekao je župan Kolar.

Župan Bjelovarsko – bilogorske županije Damir Bajs naglasio je kako je cijela ova školska godina bila problematična. „Ova nova mjera vraćanja u škole nije naišla na odobravanje ni kod roditelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Od 20-ak škola, u 15 neće krenuti ni jedan učenik. U preostalih 6 krenulo bi od jednog na više. Po nama, trebalo bi završiti školsku godinu kako je do sada i održana nastava, dakle nastava na daljinu, omogućiti djeci da krenu u novu školsku godinu 2020./2021. na jedan normalan način i ne ispitivati granice virusa, da li će ući u škole ili neće“, rekao je župan Bajs te dodao kako se nada da će Vlada donijeti drugačiju odluku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je kako i djelatnici škola i roditelji upozoravaju na svrhovitost, nedosljednost i nelogičnost određenih mjera. Temeljem upitnika u Međimurskoj županiji od 4687 učenika njih 178 je prihvatilo da u ponedjeljak krene na nastavu, odnosno 3,8 posto. „Jedinstvenog smo stava, i veći dio Hrvatske, kad imate od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u škole, da se trenutna odluka mora promijeniti.Što se tiče predškolskih ustanova u Međimurskoj županiji, svega 20 posto djece će ići u vrtiće od ponedjeljka. I kad škole nije bilo, kad su vrata bila zatvorena, kad su učenici bili doma, mnogi naši ljudi koji se bave poljoprivredom imali su proljetnu sjetvu. Tada ih nitko nije pitao što će s djecom. A govorimo da je to mjera za spas gospodarstva. Tri školska sata ne olakšava roditeljima jer i oni se, osim ta dva i pol sunčana sata, moraju pobrinuti za svoju djecu“, rekao je župan Posavec.

Odgovori